Jídlo a pití

Jídlo

Indická kuchyně je považována za jednu z nejchutnějších na světě a vegetariáni budou ve svém živlu. Vzhledem k pestré směsici náboženství jsou Indové zvyklí na lidi se speciálními požadavky. Budou Vás respektovat a nikdo se nad ničím nebude podivovat. Faktem je, že ty nechutnější indické pokrmy jsou vegetariánské a dokonce i nejzarytější „masožravci“ uznají, že výtečný dál či vegetariánské kari má opravdu něco do sebe.

Indické jídelní lístky nabízí veg (jídla vegetariánská), non-veg  (jídla s masem) a pure veg (jídla bezvaječná a bez alkoholu).  To, čemu my říkáme kari (curry), je celá řada pokrmů, do nichž se používají různé varianty směsi koření, které se označují názvem masála. Koření k přípravě pokrmů Indové používají s velkou zálibou a převážně si libují v pálivém chilli. Návštěvníci se západních zemí bývají často překvapení a posléze si zvyknou.  Pestrý indický jídelníček nabízí také jemnější pokrmy a dost často jsou určené na zklidnění pálivých účinků. Z koření v Indii se používá chilli, kurkuma, česnek, zázvor, skořice, kardamom, hřebíček, koriandr, kmín a šafrán.

Přečtěte si několik vynikajících pokrmů a způsob přípravy, ale nejlepší bude, když je přijedete ochutnat do Indie.

 

Menu                                                               Thálí

Pan

Pan je laskomina, bez které se žádný domorodec neobejde. Jde o směs tabáku, betelu a různých koření, která se zabalí do speciálního listu, s ním se vloží hluboko do úst a pořádně se rozžvýká. Výsledkem je mírně povznesená nálada po celý den. Naopak, my si místní laskominu raději odpustíme.

 

Pití

Z nealkoholických nápojů je v Indii nejoblíbenější čaj, dále káva, lassí, čerstvé džusy, třtinová šťáva, kokosová voda a pitná voda.

 

Čaj

Indové připravují čaj obvykle z čajového prášku, mléka a vody. To vše důkladně povaří a nalijí do šálku nebo sklenice s pořádnou dávkou cukru. Nápoj pak několikrát přelijí ze sklenice do sklenice, aby se důkladně promíchal. Někdy se přidává zázvor nebo kardamom.

Káva

V Indii je běžnější instantní káva, ale nepije se tak často jako čaj.

 

Čerstvé džusy

Výběr džusů je bohatý. Jsou to džusy z manga, guávy, jablek, ananasů, pomerančů, citronů…

Lassí

Je populární nápoj z podmáslí nebo kyselého mléka. Nápoj se pije slazený cukrem, solený nebo smíchaný s ovocem. 

 

Třtinová šťáva

Čerstvá třtinová šťáva je výborná.

Kokosová voda

Nejlepší jsou nedozrále kokosy, ty poskytují kokosovou vodu, které dodají vydatný zdroj energie. Kokosy jsou běžné v přímořských oblastech. Prodavač odsekne vršek ořechu mačetou a přidá slánku. Po vypití prodavač kokos rozsekne a vy si dále pochutnáte na dužině kokosu.

Pitná voda

Hojně se pije balená voda.

 

Ostatní nadstandardní

Coca-cola, pepsi…

 

Alkohol

Prohibice, která kdysi byla zavedená v celé Indii, platí ještě dnes v některých svazových státech. Nicméně, pití alkoholu v Indii je regulované a veřejně je alkohol k dostání jen ve zvláštních obchodech s názvem English beer &wine shop. Mezi rozšířené patří pivo, které je na místní poměry dosti drahé. Cena za láhev s obsahem 650 ml je v přepočtu cca 40 Kč.  Pivo je mnohem silnější než v ČR. Obvykle má okolo 6 % alkoholu. Nejznámější značky jsou Kingfisher a Black Label.  Dá se také London Pilsner a Royal Challenge.  Z lihovin, je to značka Indian Made Foreign Liquors (IMFL). V současné době vznikají legitimní zahraniční podniky, v kterých se plní skotská whisky s názvem Seagram´s  Hundred Pipers, vodka Smirnoff a další známé značky. Znamenitý je však indický rum.
Indové alkohol nepijí na veřejnosti a to je potřeba dodržovat i námi cizinci.

 

Základní pravidlo pro cizince cestující po Indii zní:

  • jíst to, co je vařené anebo se dá oloupat
  • pít to, co je v originálním obalu s neporušeným uzávěrem
  • odmítat led
  • a před jídlem vždy použít dezinfekční gel na ruce